top of page
Zoeken
  • christel wijland

Is zingeving zinvol?

Sla een tijdschrift open, beluister een podcast en je stuit op het thema zingeving. Een variatie op het thema is het boek van Fokke Obbema: Een zinvol leven. Je zou kunnen zeggen: zonder zin geen leven. Het grote voordeel van filosoferen is dat je bewuster leeft, stil staat bij de dingen die je doet. Je tijd is beperkt en de vraag is: wat doe je in de pakweg 30.000 dagen die je “mag” (voor sommigen “moet”) invullen. Als je bij Adam en Eva zou beginnen en bekijkt wat “we’ er nu van hebben gemaakt kun je je afvragen waar we mee bezig zijn. Het lijkt er steeds meer op dat zinvol wordt verward met succesvol waarvan je je weer kunt afvragen wat dáár de maatstaf dan voor is. En zo kom ik terecht bij het nadeel van filosoferen of beter gezegd, de valkuil en dat is dat je bij alles wat je doet je wel af kunt vragen of het zinvol is of niet. En dan raak je (ik in ieder geval wel) verstrikt in een woud van mogelijkheden waaruit het maar moeilijk kiezen is. En dat is het moment dat ik mijn camera oppak en opzoek ga naar vogels. Met behulp van mijn zoeker maak ik de wereld dan kleiner, overzichtelijker, ontdoe het van ballast waarbij ik de nadruk leg op herkenbaarheid, puur als houvast. Maar het moet wél vragen oproepen. Want anders vind ik het niet zinvol….70 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page