top of page
Zoeken
  • christel wijland

Tijdsbesef

Twee kauwen zitten op het dak. Zegt de een tegen de ander…..”Wat denk jij, hebben mensen dezelfde tijdsbeleving als wij?”

Ze zitten daar, hoog boven de stad. En aanschouwen, beschouwen. Wetenschappers hebben allerlei eigenschappen aan de mens toegeschreven. Ze stellen: “de mens heeft taal, moraal, zelfbewustzijn, vrije wil en een dier heeft dat niet". O ja, en alleen de mens heeft tijdsbesef.

Daar moeten de kauwen hartelijk om lachen. Tijdsbesef....Ze kijken eens om zich heen. Overal waar je kijkt zijn klokken aanwezig. Naast horloges, agenda’s. Boeken vol zijn er geschreven, over timemanagement. Er zijn tips bedacht hoe je beter met je tijd om kunt gaan. En alles gaat op vaste tijden. Een blik op de klok is nodig om te denken: ik moet eten, nu is het bedtijd. Afspraken moeten worden genoteerd anders worden ze vergeten. Tijdsbesef.....dat impliceert dat het ergens begint maar dus ook....dat het eindig is!

De kauwen kijken nog eens goed naar beneden. Naar het gekrioel van mensen in de stad. Veel mensen lopen stevig door, met hun blik al op straks. Ze zien de kauwen niet, geen tijd. Waar zijn ze op weg naar toe? Naar later? Naar morgen, volgende week, volgend jaar, naar....?

De twee kauwen zitten daar nog wel een poosje, op dat dak. Totdat hun biologische klok aangeeft dat het tijd is om wat te gaan eten. Ze weten precies waar ze voedsel kunnen vinden want ze hebben een zeer goed sociaal netwerk. Ze delen voedsel met elkaar om te voorkomen dat soortgenoten hen lastig vallen. Tijdsbesef, moraal, vrije wil, de mens schijnt het allemaal te hebben....
65 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page