top of page
Zoeken
  • christel wijland

Sponzen en Spiegelen


Behalve dat het een mooie alliteratie is, is het ook nog eens de moeite waard om deze twee begrippen onder de loep te nemen. In de psychologie zijn sponzen en spiegelen een bekend fenomeen. Je kunt het vergelijken met een verborgen camera: het is er de hele dag zonder dat je de aanwezigheid ervan opmerkt. We "doen" het allemaal zonder ons ervan bewust te zijn. Toch is het de moeite waard om er eens bij stil te staan.

Hoe geef je hulp aan mensen die in de problemen zitten? Natuurlijk, in de eerste plaats door te luisteren. Vandaag, morgen, volgende week etc. Het grote verschil is dat een Spons als het ware denkt, voelt en handelt voor de ander. Hij voelt zich verantwoordelijk, schiet in de actie, denkt de ander uit de problemen te halen bijvoorbeeld met geld, geeft geen grenzen aan, gaat mee in de emotie van de ander, laat zich claimen etc. Door te sponzen loop je het risico te ver te gaan in het zorgen en "redden" van de ander omdat je de verantwoordelijkheid van het eigen gedrag bij de ander weg haalt. Tevens zul je tegen je eigen grenzen aanlopen en zelf overbelast raken waardoor niemand er meer iets aan heeft. Een Spiegel daarentegen luistert ook goed maar weet beter wat zijn eigen grenzen zijn, bewaakt ze en legt uit waarom ze zo belangrijk voor hem zijn (!) , laat zich minder meeslepen door zijn eigen emoties en geeft vaker advies en kritiek op het gedrag van de ander. In eerste instantie lijken Spiegels afstandelijk en onverschillig maar doordat ze duidelijk en voorspelbaar zijn bieden ze structuur, houvast en daardoor ook veiligheid. Er zijn natuurlijk situaties waarbij dit niet opgaat. Als iemand in een crisis verkeert moet je soms gewoon tijdelijk de regie overnemen.

Maar in het dagelijks leven heeft het voor iedereen grote voordelen als er wat minder gesponst zou worden. Zo stimuleer je de ander zijn verantwoordelijkheid te nemen waardoor hij een gevoel van eigenwaarde kan ontwikkelen. Je laat ook zien dat je de ander voor vol aanziet. En wie wil dat nou niet! Samenvattend: Een Spons loopt vóór de ander, een Spiegel ernaast.

Eigenlijk beschrijf ik hier natuurlijk niets nieuws, dit wisten we allemaal al lang. Maar....wat ben jij nu? Een Spons of een Spiegel? En? Hoe bevalt dat?

Bron:naasteninkracht.nl

188 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page